3 Nisan 2008 Perşembe

Ulusalcılık Atatürk'ten miras

 
Milliyetçiliğimizden endişe duyulacak hiçbir şey yoktur.
 
Milliyetçilik endişesinin Atatürk’ü anlamamak olduğunu vurgulayan Büyükanıt, “Bizim milliyetçiliğimiz, vatanseverliktir” demişti.
 
Ulusalcılık Atatürk’ten   miras kaldı
İktidara karşı duranların tehdit olarak değerlendirildiğini söyleyen Armağan Kuloğlu, “Ulusalcılığın terör olarak tanımlanması talihsizliktir, maksadını aşmıştır” dedi
 
Ulusalcılığın, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından terör kapsamında eğerlendirilmesi ile ilgili tepkiler devam ediyor.  Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, AB’ye ve sözde “demokrasi, insan hakları, özgürlük” söylemlerine dayanan eylemlere karşı duranların tehdit olarak algılanmasının arkasında “Mevcut iktidara karşı duranlar tehdittir” anlamı çıkacağını söyledi. Bu tehdide ulusalcılığın eklenmesi talihsizliktir ve maksat aşılmıştır” diyen Kuloğlu, MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal’ın ulusalcılığı “PKK ve aşırı dinci faaliyetlerle” bir tutmasını da eleştirerek şöyle devam etti:
 
Birliğimizi  savunmak esas
 
“ Ulusalcılık ile Milliyetçilik eşdeğerdir. Bu değerlerin anlamı, ülke menfaatlerini, şahsi menfaatlerden daha üstün görmek, üniter devleti savunmaktır. Ulusalcılık, yeni bir kavram da değildir. Ankara’da Ulus semti, Atatürk döneminden beri bu kavramın kullanıldığının en güzel örneğidir. Tabii ki, ulusal çıkarlarımızı, birliğimizi savunanlar, AB’ye ve ABD’ye karşı çıkacaklardır. Bir operasyon kapsamında gözaltına alınanlara baktığımızda da normalde yan yana gelmeyecek isimlerin tutuklandığını görüyoruz. Ancak bu isimlerin ortak paydası, mevcut iktidara yönelik eleştirileridir.”
 
ABD ve AB’nin eli var
 
Hükümetin, meşruiyetini ülke dışında arama anlayışı nedeniyle kendisine karşı çıkanları ulusalcılar olarak nitelemesin ve bunu tehdit olarak görmesinin doğal olduğunun altını çizen Kuloğlu şunlara vurgu yaptı: “Olayın Milli Güvenlik ve Siyaset Belgesi (MGSB) boyutu var. Buna göre, Milli Güvenlik Kurulu’nda Cumhurbaşkanı ve Başbakan da dahil olmak üzere tüm üyelerin onayıyla oluşturulan MGSB’de iki tür tehdit algılaması var. Bu tehditler, ’Bölücülük ve İrticadır” dedi. 
 
Sıradaki tehdit Apo’ya ‘Sayın’ dememek
 
Milliyet yazarı Melih Aşık, “Sıradaki tehdit” başlıklı yazısında, “Emniyet Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı’na sunduğu raporda ” ulusalcılığı “ aşırı sağ faaliyetler kapsamında değerlendirerek ” tehdit “ olarak nitelendirdi. Peki, ilerleyen dönemde ne gibi faaliyetler ve düşünceler tehdit kapsamına alınabilir?” diyerek şunları kaydetti:  “Nitelikli gazeteci!” Fahrettin Fidan, bir düşünüşte aklına gelen ulusalcılık suçlarını sıralıyor. “Özelleştirmeye karşı çıkmak... Ülkenin kaynaklarının peşkeş çekilmesine itiraz etmek... AKP’yi, ABD’yi, AB’yi, IMF’yi, NATO’yu eleştirmek... Olli Rehn, Lagendijk gibi AB komiserlerinin Türkiye’nin içişleri hakkında yaptıkları, yapacakları konuşmaları eleştirmek...  PKK’ya terör örgütü demek, Apo’ya ’Sayın’dememek... Türbana karşı çıkmak, laikliği savunmak... Başbakan’ın açıkladığı kişi başına milli gelir ve büyüme rakamlarına inanmamak...”  Bu suçları işlediğini gördüğünüz kişileri lütfen en yakın karakola, savcılığa ya da emniyet bağlantılı gazetelerden birine ihbar ediniz...”
 
Milliyetçilik endişesi Ulu Önder’i anlamamaktır
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 12 Nisan 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, “Ülkemizde halen gerçek anlamda bir ırkçı terör örgütü varken PKK... Türk toplumunun ulusal değerlerine sahip çıkacak şekilde gösterilen en ufak bir tepkisine bile ’Türkiye’de milliyetçilik yükseliyor’ şeklinde yorumlar yapılmasının ulusal güvenliğimize çok zarar vermiştir” diye konuşmuştu.
 
Bayrağımızı sevmek demek
 
Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürmüştü: “ Türkiye’de ’milliyetçilik yükseliyor’ endişeleri Atatürk’ü tanımamanın, anlamamanın bir itirafıdır. Bizim milliyetçiliğimiz Atatürk milliyetçiliğidir. Bu da hiçbir zaman etnik temele dayalı bir milliyetçilik anlayışı olmamıştır. Bizim milliyetçiliğimiz kendi insanımızı, vatanımızı, bayrağımızı, devletimizi sevmek demektir. Yani bizim milliyetçiliğimiz, vatanseverliktir. Bunda endişe duyulacak hiçbir şey yoktur. Tam aksine bu milliyetçilik, gurur duyulacak, ifade edildikçe mutlu olunacak bir milliyetçiliktir... Türkiye’de bizim anladığımız milliyetçilik anlayışıyla Avrupa olaya farklı bakar. Bugün İngiltere’de milliyetçilik dediğiniz zaman, nasyonal ırkçılık algılanır, yabancı düşmanlığı olarak algılanabilir...”

Hiç yorum yok: