24 Nisan 2008 Perşembe

Peşmergeyle neyin pazarlığı yapılıyor!..


Kuveyt’te yapılan ’genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısı’nda ABD Dışişleri Bakanı Rice, Irak Dışişleri Bakanı Zebari ve Dışişleri Bakanı Babacan’ın katılımıyla gerçekleştirilen üçlü toplantının içeriğinin açıklanmamasına tepki yağdı. Deneyimli diplomatlar, “Neyin pazarlığını yapıyorsunuz? Ortada bu kadar çok soru işareti varken, kamuoyunun gerçekleri bilmesi gerekir” diyor.

Babacan, peşmergeyle ne konuştu
Dışişleri Bakanı Babacan’ın, Kuveyt’te Irak zirvesinde peşmerge Hoşyar Zebari ile samimi pozlar vermesi tepki topladı.
Kuveyt’te gerçekleştirilen genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak Dışişleri Bakanı peşmerge Hoşyar Zebari ve Ali Babacan’ın katılımıyla gerçekleşen üçlü görüşmesinin içeriğinin kamuoyuna açıklanmamasına sert tepkiler geldi. Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, toplantının ABD’nin isteğiyle gerçekleştiğine dikkat çekererek, “ABD Türk yetkilileri ile Irak yetkililerin sorunların çözümü için bir araya gelmelerini sürekli olarak telkin ediyordu. Dolayısıyla bu çerçevede ilk olarak Talabani Türkiye’ye geldi. Zebari ile Babacan’ın görüşmelerini de bu kapsamda ele almak gerekir” dedi.

Bilmek hakkımız

Halkın Yükselişi Partisi Genel başkan Vekili Yaşar Okuyan ise, toplantının içeriğinin kamuoyuna yansıtılmamış olmasını doğru bulmadığını söyledi. Bir tarafta ABD ve Irak, diğer tarafta ise AKP yetkililerinin bulunduğuna dikkat çeken Okuyan, “Bu toplantıda ne konuşuyorsunuz, önce bunu bilmemiz gerekiyor. AKP’li arkadaşlarımızın bugüne kadar milli menfaatler doğrultusunda oluşturulan çizgiden sapma eğiliminde olduklarını çok gördüğümüzden kafamızda soru işaretleri uyanıyor. Neyin pazarlığını yapıyorsunuz? Söz konusu olan Irak mıdır? Irak’ta öldürülen Türkmen soydaşlarımız mıdır? Kerkük sorunu mudur? Kerkük’te yapılması öngörülen referandum mudur? Bu kadar soru işareti varken, toplantının içeriğini bilmek hakkımız.”

Hiç yorum yok: