19 Nisan 2008 Cumartesi

301'inci madde 12,5 saatlik çalışmanın ardından komisyondan geçti ama DEĞİŞTİ

SORUŞTURMA İZNİ CUMHURBAŞKANI YERİNE ADALET BAKANINA VERİLİYOR

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifini 12.5 saat süren görüşmelerin ardından kabul etti.

Teklifte, Cumhurbaşkanına verilen kovuşturma izni yetkisi, AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile ''Soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlıdır'' şeklinde değiştirildi.

Teklifin, TCK'nın 305. maddesinde yer alan ve Adalet Bakanına ait kovuşturma açılmasına izin verme yetkisini Cumhurbaşkanına devreden 2. maddesi ise verilen önerge ile teklif metninden çıkarıldı.

301. maddeye eklenen ''saygınlıklarını sarsar biçimde'' ifadesi ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in itiraz etmesi üzerine kabul edilmedi.

Teklifle, 301. maddede yer alan ''Türklüğü'' ifadesi ''Türk Milleti'', ''Cumhuriyet'' ifadesi de ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'' olarak değiştirildi.

Teklifle maddede yer alan 3 yıllık ceza üst sınırı da 2 yıla indirildi.

Ayrıca, 301. maddede yer alan, ''Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır'' hükmü çıkarıldı.

Hiç yorum yok: