26 Nisan 2008 Cumartesi

Olli Rehn'e Fransa'dan hukuk dersi

Rehn’in kapatma davasıyla ilgili olarak Türk yargısına yönelttiği eleştirileri garip bulan Le Monde, bu durumun AB’nin savunduğu hukuk sistemine de ters olduğunu yazdı.
 
Rehn’e hukuk dersi
 
Olli Rehn’in kapatma davasıyla ilgili yargıya yönelttiği eleştirileri garip bulan Le Monde, bu durumun AB’nin savunduğu hukuk sistemine ters olduğunu yazdı
AKP hakkında açılan kapatma davasının ardından yargıya yönelik baskı ve dayatmalara elin Fransızı bile seyirci kalamadı. Fransız Le Monde gazetesi, Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn’in dava konusunda yargıya yönelttiği eleştirilere dikkat çekerek, Avrupa’ya hukuk dersi verdi. Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye-ABD konularındaki muğlaklıklara dikkat çektiği analizinde Türkiye-ABD müzakereleri ve AB’nin AKP hakkındaki kapatma davası üzerinde durdu. Le Monde, Avrupa Komisyonu’nun da, Genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn’in aracılığıyla demokrasinin ihlal edildiğini, sandıkta verilen yetkinin üstünlüğü üzerinde durduğunu ve davanın siyasi meselesi olduğu yolundaki ifadelerine dikkat çekerek şunları yazdı:  “Halbuki, Avrupa Birliği’nin sürekli savunduğu Hukuk Devleti’nde esas olanı, Anayasa’ya saygının en yüksek değer olarak yüceltilmesi ve yargının, gerekirse, hükümeti kınaması değil mi?” Fransız gazetesi, hükümet açısından “tehditten kaçma” yolunun Anayasa’yı değiştirmek olduğunu öne sürerken, buna örnek olarak türban değişikliğini verdi.
 
Kaygı yaratıyor
 
Hükümetin, siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması amacıyla bir değişiklik daha yapmak istediğini, AB’nin ise, ifade özgürlüğü gibi konularda reform beklendiğini belirten gazete, şu yorumu yaptı: “Eğer, Avrupa Birliği’nin davranışı, soru işaretlerine yol açıyorsa, sayın Erdoğan’ın ayak sürtmeleri, kaygı yaratıyor. Burada mesele, Türk Başbakanın, ülkesini demokrasiye götürmeye kararlı olup olmadığını veya Türkiye’nin Avrupalı dostlarının, Türkiye’de de birçok kişinin korktuğu gibi ’tırmanan İslamlaşma tehdidi’ni küçümseyip küçümsemediklerini bilmektir.” Le Monde, analizine son verirken de “Kuşkuların artmamasının önlenmesi için hem Ankara’da, hem de Brüksel’de, izahata ihtiyaç olduğunu da” ifade etti.

Hiç yorum yok: