31 Mart 2008 Pazartesi

AKP'ye kapatma davası kabul edildi

AKP’ye oybirliği Gül’e oy çokluğu

Anayasa Mahkemesi AKP’nin kapatılması iddianamesini kabul etti. Başkanvekili Paksüt iddianamenin Cumhurbaşkanı Gül dışındaki bölümünün oybirliğiyle, Gül’le ilgili kısmının ise 4 üyenin karşı oyu ile oyçokluğuyla kabul edildiğini açıkladı. Bu bölüme Başkan Haşim Kılıç ile üyeler Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli muhalefet etti.

ANAYASA
Mahkemesi dün AKP’nin kapatma iddianamesini kabul ederken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün durumu tartışma konusu oldu. Gül ile ilgili bölümün kabul edilmesine muhalefet eden 4 kişiden biri olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Gül, Cumhurbaşkanı ve sorumsuz, iddianamede yer alması Anayasa’ya aykırı" görüşünü savundu.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AKP’nin kapatılması iddianamesini görüşmek üzere dün sabah saat 10.00’da toplandı. Büyük bir medya ordusu, mahkeme kapısında kararı bekledi. Kılıç başkanlığındaki toplantıda önce raportör Doç.Dr.Osman Can’ın takdiri mahkemeye bırakan
raporu okundu. Toplantıda söz alan üyelerin çoğunluğu iddianamenin kabulü yönünde konuşmalar yaptılar.

GÜL’DE ’SORUMSUZLUK HALİ’

Başkan Kılıç ile üyeler Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli ise iddianamede Gül’ün adının yer almasının ve 5 yıl siyasi yasak istenmesinin Anayasa’nın 105. maddesindeki "cumhurbaşkanının sorumsuzluk haline" aykırı olduğunu savundular. Bu üyeler, cumhurbaşkanının "vatana ihanet" dışında hiçbir eylemden sorumlu tutulamayacağını, Gül’ün adının iddianamede geçmesi ve siyasi yasak istenmesinin de Anayasa’ya aykırı olduğunu söylediler. İddianame, Gül bölümü dışında oybirliği ile Gül’e ilişkin bölümü ise 4’e karşı 7 oyla kabul edildi.

İDDİANAMEDE EKSİK YOK

Heyet, Başsavcı Yalçınkaya’nın, 17 klasör delille sunduğu iddianamede bir eksiklik görmedi. Rapordaki, "Mutlak delil yokluğu", "lehe delil sunulmadığı", "AKP’lilerin tekziplerine yer verilmediği" gibi konular CMK’ya göre iade için yeterli bulunmadı.

4 SAATLİK TARTIŞMA

Anayasa Mahkemesi, AKP davasının açılması konusuna yaklaşık 4 saat süren uzun toplantıda karar verdi. CMK’daki yeni düzenleme ilk kez uygulanan DTP iddianamesinin kabul edildiği toplantı 20 dakika kadar sürmüştü.

BORSA BEKLENMEDİ

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, mahkemenin kararını, saat 14.30’da borsanın kapanmasını beklemeden açıkladı. Başsavcı Yalçınkaya ise davayı 14 Mart Cuma günü borsa kapandıktan sonra 17.00 sıralarında mahkemeye göndermişti. Paksüt, "Bu açıklamamızdan sonra soru almayacağım" deyip, mahkeme kararını iki cümleyle açıkladı ve hemen kürsüden ayrıldı.

ERDOĞAN TV’DEN ÖĞRENDİ

Davayla ilgili karar açıklandığı sırada Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu’na ara verildi. Başbakan Erdoğan da bazı bakanlarla makam odasındaki televizyondan Paksüt’ün açıklamasını dinledi. Ardından Bakanlar Kurulu toplantısına devam edildi.

Kapatma için 7 oy aranacak

KAPATMA kararı Anayasa’nın 149. maddesinde 2001 yılında yapılan değişiklik nedeniyle ancak 5’te 3 "nitelikli çoğunlukla" verilebiliyor. Bu nedenle AKP, mahkemenin 11 üyesinden en az 7’sinin kapatma yönünde oy vermesi halinde kapatılabilecek. Mahkeme, AKP hakkındaki kapatma talebini reddedebilecek veya kapatmanın dışında fiilin ağırlığına göre "Hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakma" cezası da verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakma için kapatmanın aksine 7 değil 6 oy yeterli oluyor. Hazine yardımından kesme cezası salt çoğunlukla verilebiliyor.

Hiç yorum yok: