5 Mart 2008 Çarşamba

İmam Hatip'te "haremlik-selamlık" devri


İki lise anlaştı kız ve erkek öğrencileri paylaştı

Konak İmam Hatip Lisesi'ne sadece kız öğrenciler alınıyor. Erkek öğrenciler ise İzmir İmam Hatip Lisesi'nin düz lise bölümüne yönlendiriliyor. İzmir İHL Müdürü Arif Ayyıldız, düz lise bölümünde sadece erkek öğrenci olduğunu doğruladı. Konak İHL Müdürü Fahrettin Adsız da erkek öğrencisi olmadığını belirterek, "Okulumuz müstakil hale geldiğinde buraya sadece kız öğrenciler kaydolmuş. O zamandan beri böyle" diye konuştu.

Yasa çiğneniyor

Cumhuriyet Gazetesi'nden Emre Dözer'in haberine göre Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ulus, resmi olarak bir ayrım olmamasına karşın erkeklerin ve kızların farklı okullara kaydedildiğini belirterek, uygulamayla Eğitim Birliği Yasası'nın çiğnendiğini söyledi. Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli de açık olarak "harem selamlık" uygulaması yapılmasının hükümetin bakış açısını ortaya koyduğunu vurguladı.


Türkiye, dinci kesimlerin baskılarıyla türban ve katsayı tartışmalarına sürüklenirken, İzmir'de iki imam hatip lisesi, aralarında yaptıkları "centilmenlik" anlaşmasıyla kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı eğitim görmesini sağlıyor.

İzmir İmam Hatip Lisesi ile Konak İmam Hatip Lisesi'nin harem selamlık uygulaması, şeriat rejimiyle yönetilen ülkelerdeki sistemi anımsatıyor. Konak İmam Hatip Lisesi'ne sadece kız öğrenciler alınıyor. Erkek öğrenciler ise İzmir İmam Hatip Lisesi'nin düz lise bölümüne yönlendiriliyor. Bu kurumun içinde yer alan Anadolu lisesinde ise karma eğitim yapılıyor.

İzmir İmam Hatip Lisesi Müdürü Arif Ayyıldız , okulun düz lise bölümünde sadece erkek öğrenci olduğunu doğruladı. Okulda 400'e yakın erkek öğrenci olduğunu söyleyen Ayyıldız, 212 kız öğrencinin sadece Anadolu lisesi bölümünde okuduğunu dile getirdi.

Müdür doğruladı

Konak İmam Hatip Lisesi Müdürü Fahrettin Adsız da okullarında erkek öğrenci olmadığını belirterek, "1999 yılında okulumuz müstakil hale geldiğinde buraya sadece kız öğrenciler kaydolmuş. O zamandan beri böyle. 'Erkek öğrenci geldi de biz kaydetmedik' diye bir şey söz konusu değil" diye konuştu.Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Mahir Ulus uygulamanın 1996 yılından bu yana devam ettiğini öğrendiklerini söyledi. Resmi olarak bir ayrım olmamasına karşın erkeklerin ve kızların farklı okullara kaydedildiğini dile getiren Ulus, uygulamayla Eğitim Birliği Yasası'nın da çiğnendiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: