5 Ekim 2007 Cuma

ÖNEMLİ (Bilgi icindir) 21 Ekim'de niçin referanduma gidiyoruz?

AKP İktidarı, geçtiğimiz dönemde, kendi adayının Cumhurbaşkanı seçilmesini başaramayınca, bu sorunu aşmak amacı ile bir anayasa değişikliği hazırladı. Buna göre cumhurbaşkanı, on birincisinden başlayarak halk tarafından seçilecekti. Ancak referandum sandığı ortaya çıkıncaya kadar genel seçim yapıldı ve yeni meclis 11. Cumhurbaşkanı'nı seçti. Ne var ki AKP iktidarı, Anayasa değişikliği takvimini kesmedi. Anayasa değişikliği, referandum takvimi işlerken, AKP iktidarının bir de Anayasa'yı toptan değiştirmek amacı ile "yeni bir Anayasa taslağı" hazırlattığı ortaya çıktı.

Değişen koşullara, 11. Cumhurbaşkanı'nın seçilmiş olmasına ve yeni bir Anayasa hazırlığına karşın, bugün, 1982 Anayasası'nda kısmi bir değişiklik için milyonlarca seçmen, 21 Ekim'de halkoylamasına sürükleniyor.
AKP, "Yeni Osmanlıcı" bir tutumla, halkı, bu referandumun içeriği ve amacı konusunda bilgilendirmiyor. Oysa, bu referanduma verilecek "evet" oyları ile ülkenin en önemli kurumları olan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM sistemine değişiklikler getiriliyor.
Cumhuriyet Mitinglerini düzenleyen ve katılan kuruluşlar olarak, bu referandumla yapılmak istenen değişiklikler ve sonuçları hakkında kamuoyuna görüşlerimizi iletmek istiyoruz:
Referandumda, seçmene, aşağıdaki beş soru sorulmakta ve tek yanıt istenmektedir;


  1. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini,
  2. Cumhurbaşkanı görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirilmesini,
  3. Aynı kişinin iki kez Cumhurbaşkanlığı yapamaması kuralının yerine, ikinci kez beş yıllık süreyle bu göreve getirilmesini (5 + 5 olarak dile getirilen formül),
  4. Milletvekili seçim döneminin beş yıldan 4 yıla indirilmesini,
  5. TBMM tarafından yapılacak "bütün işlerde" tamsayının üçte birinin toplantı için yeterli sayılmasını kabul ediyor musunuz.?

Sandıktan "evet" çıkarsa, tüm değişiklikler şimdiden yürürlüğe girecektir. Bu durumda mevcut Cumhurbaşkanı, makamda anayasal olarak "işgalci" konumuna düşecek ve yeni bir siyasi karmaşa doğacaktır. Ülkemizin en yüce makamları, AKP'nin, panik içinde yapılan siyasi manevralarına kurban edilemez. Buna hiçbir kişi, kurum ve partinin hakkı yoktur.

21 Ekim Sandığı'na getirilen sorulardan en can alıcı olanı," Cumhurbaşkanını nasıl seçmeli?" sorusudur. Bu basit bir soru değildir. Bu soruya verilecek yanıt, Cumhurbaşkanı, başbakan, hükümet gibi en temel kurumların yapısını ve birbirleriyle ilişkilerini doğrudan değiştirir. Dolayısıyla devletin halkla ilişkilerini değiştirir. Böyle bir değişiklik, her yönü aydınlığa kavuşturulmadan yapılamaz; yapılırsa demokratik ve meşru olmaz.

Biz biliyoruz ki, bu soru gerçekte, "Hükümet sistemimiz nasıl olsun?" sorusudur. Sorulan şey, gerçekte, parlamenter hükümet sistemini bırakıp başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine geçelim mi sorusudur.

Devlet başkanlığı sistemi, ülkemizin koşullarına uygun değildir. Başkanlık sisteminde meclisten doğan, meclise karşı sorumlu olan bir hükümet yoktur. İdarede, devlet tüzelkişiliği, bütünlüğü yoktur. Bakanlar ve üst yöneticiler, bütünü ile devlet başkanının adamlarıdır. Böyle bir uygulama ülkemizin koşullarında piyasacı diktatörlüğün zemini olacaktır. Bugün olduğu gibi, Cumhurbaşkanı'nın TBMM tarafından seçildiği parlamenter sistemde ise, yürütme gücü, makamın ya da bireyin değil, Bakanlar Kurulunundur. Bakanlar Kurulu meclise karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı, hükümet ve tüm idare, halkın seçtiği meclisten doğmuştur. Parlamenter sistem, Atatürk Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ile de örtüşmektedir. 21 Ekim'de oylanacak olan "Yetkiyi halka verelim mi?" sorusu değil; "Türkiye'nin hükümet sistemini, devlet başkanlığına çevirelim mi?" sorusudur.

21 Ekim'de ortaya koyulacak sandık, ülkemizin en yüce kurumlarını yıpratarak yürüyen demokrasi kılıklı karşıdevrimin merhalelerinden biridir.

CUMHURİYET DEVRİMLERİNE SAHİP ÇIKMA KARARLILIĞI İLE BAĞIMSIZ, EŞİTLİKÇİ VE AYDINLIK BİR TÜRKİYE İÇİN GÖRÜŞLERİMİZİ KAMUOYU İLE PAYLAŞMAYI GÖREV BİLİYORUZ. 14 NİSAN ÇALIŞMA GRUBU
ALTMIŞSEKİZLİLER BİRLİĞİ VAKFI


ANADOLU EĞİTİM-SEN
ANKARA KIZ LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ
BİRLEŞİK BÜRO-İŞ SENDİKASI
BİRLEŞİK SAĞLIK-İŞ SENDİKASI
CUMHURİYET GAZETESİ OKURLARI (CUMOK-TÜRKİYE)
CUMHURİYETÇİ GENÇLİK PLATFORMU
CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ
ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
EĞİTİM İŞ SENDİKASI
HACI BEKTAŞ ve YÜKSEK ÖĞR. KURUMLARINA YARDIM DERNEĞİ
KAVAKLIDEREM
TÜM ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ
TÜRKİYE GENÇLİK BİRLİĞİ
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ
YEREL YÖNETİM ARAŞTIRMA VE EĞİTİM DERNEĞİ

Hiç yorum yok: