3 Haziran 2008 Salı

Eller gider Mersin'e, biz gideriz tersine...

Türbansız "Bakan" krizi

Kuveyt'te dün yeminle görevine başlayan kabinedeki iki kadın bakan tartışma çıkardı. Parlamento salonuna başları açık gelen kadınları gören muhafazakârlar salonu terk etti..

Petrol zengini Kuveyt'te 17 Mayıs'ta yapılan parlamento seçimlerinin ardından dün ilk parlamento oturumu yapıldı. Ancak 16 kişilik kabinenin iki kadın bakanının parlamentoya saçları açık bir şekilde girmesi yemin töreni sırasında kriz yarattı. Erkek vekillerin bir kısmı başı açık kadın vekillerin yemini sırasında salonu terk etti. Başbakan Şeyh Nasır El Muhammed El Ahmed El Sabah'ın kabinesinde yer verdiği iki kadının da baş örtüsüz salona girmesi meclisinin yarısından fazlası tarafından ıslık ve sözlerle protesto edildi. Eğitim Bakanı Nuriye el Subai ve İskândan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Mudi el Hamud ise tepkilere bir cevap vermeden yeminlerini edip yerlerine geçti.

BAŞ ÖRTÜSÜ ZORUNLU DEĞİL
Haberi veren International Herald Tribune gazetesi ülkede kadınların baş örtüsü takmasını zorunlu kılan bir yasa olmadığını ancak Kuveytli kadınların büyük kısmının baş örtüsü taktığına dikkat çekti. Gazete Eğitim Bakanı El Subai'nin bir önceki kabinede de aynı görevi yürüttüğüne ve o zaman da başının açık olduğuna dikkat çekti.

"EVET YAPABİLİRİZ"
Kuveyt'te kadınlar 2005 yılında seçme ve seçilme hakkını elde etti. 2006'daki seçimde meclise giremeyen kadın adaylar geçtiğimiz mayıs ayında parlamentonun 50 üyesinin seçileceği seçimlerde de başarılı olamadı. Kadınlar seçim kampanyalarında yoğunlukla ABD'nin Demokrat Başkan adayı Barack Obama'nın "Evet Yapabiliriz" sloganını kullanarak oy toplamaya çalışsa da muhafazakâr Kuveyt toplumu kadınların mecliste temsil edilmesine çok sıcak bakmıyor.

Hiç yorum yok: