27 Eylül 2007 Perşembe

Onune gelen konusuyor: Bir bu Çinli eksikti!..

İstanbul Bienali’nin küratörü Hou Hanru, Atatürk’e hakaretler yağdırdı. Çinli ‘sanatçı’ Ata’yı “anti hümanist” olmakla suçlarken, Kurtuluş Savaşı’nı da “tepeden inme bir dayatma” olarak nitelendirdi. Açılışı yapan Bakan’dan ses yok.

Sponsorluğunu Koç Holding’in yaptığı, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın açılışına katıldığı İstanbul Bienali’nin tanıtım kitapçığında küratör Hou Hanru’nun kaleminden Atatürk’e hakaret içeren ifadelere yer verildi. Skandalı ortaya çıkaran Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi rezalete tepki gösterdi.

Bilgisizliği aşan kasıtlı bir ifade

Çinli küratörün, kitapçıkta yer alan açılış metninde, Kurtuluş Savaşı’nı “tepeden inme bir dayatma” olarak nitelendirdiğini, Atatürk’ü ise “anti hümanist” diye tanımlandığını belirten Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları, dün bir kınama metni yayımladı. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen’in yaptığı yazılı açıklamada, Hanru’nun yazısının “bilgisizliği aşan kasıtlı bir ifade” olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bienal bildirisinde, Kurtuluş Savaşı ’Kemalist Proje’, ’tepeden inme dayatma’, uygulanan devrimler ise ’Demokrasi ilkesine aykırı’olarak nitelenmiştir. Kınıyoruz” denildi.

Adam hakaret etti Eczacıbaşı savundu
Başkanlığı’nı Eczacıbaşı’nın yaptığı İKSV, “Küratorön görüşleri sanat özgürlüğü içinde” açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok: