15 Kasım 2007 Perşembe

Meclis'te teröriste "Gerilla" dedi ve TSK'ya saldırdı

 

TBMM çatısı altında PKK ağzı ile konuşan DTP’li Hasip Kaplan daha da ileri giderek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne dil uzattı. PKK’lı teröristlerden “gerilla” diye söz eden Kaplan, “Hiçbir demokraside asker bu kadar konuşmaz. Bir kışlaya siyaset ve ticaret girerse, o orduda ne birlik olur, ne dirlik” şeklinde ifadeler kullandı.


Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında hezeyanlarını ortaya koyan Kaplan büyük tepki topladı. AKP’li Zekai Özcan, DTP’li Kaplan’ı yeminine sadık kalmaya çağırdı. CHP’li Mustafa Özyürek ise ülkeyi silahla bölmek isteyenle mücadelenin ancak silahla yapılabileceğini vurguladı.

Meclis’te teröriste ‘gerilla’ dedi


Terör örgütü PKK’nın ağzı ile konuşan DTP’li Hasip Kaplan, “Salt 4-5 bin gerilla veya 10 bin gerilla veya isyancı veya terörist, adına ne derseniz deyin”ifadesini kullanınca, TBMM Bütçe Komisyonu’nda tartışma çıktı

 

TBMM’de konuşan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, terör örgütü PKK’lı teröristlerden “Gerilla” diye söz etti. Kaplan’nın bu küstah sözlerine milletvekilleri tepki gösterdi.  Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 2008 bütçesi üzerindeki görüşmelerde söz alan DTP’li Kaplan, kin, nefret ve duygusallığa dayanan dış politikayla sorunların çözülemeyeceğini savundu. AB sürecinde yapılan reformların yavaşladığını, sorun olmaya devam eden TCK’nın 301. maddesinden kurtulunması gerektiğini ileri süren Kaplan, Türkiye’de sivil otorite zaafı olduğunu iddia etti.


TSK’ya saldırdı


Kaplan, egemenliğin halka devri isteniyorsa, asker ve polisin sivil otoritenin emri altında olması gerektiğini savunarak, “Hiçbir demokraside asker bu kadar konuşmaz. Bir kışlaya siyaset ve ticaret girerse, o orduda ne birlik olur, ne dirlik olur ne de hukuk devleti olur. Bunu ortaklaşa aşmak zorundayız” dedi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin şimdi her yerde kabul gördüğünü, Irak yönetimin yüzünü Türkiye’ye döndüğünü iddia eden Kaplan, sağırlar diyaloğu oynandığını ileri sürdü.


Yanlış politika


Hasip Kaplan, şöyle konuştu: “Irakla ilgili artık stratejik bir plan ve projemizin olması konusunda bir zorunluluğumuz var. Bu aynı zamanda Kafkaslar, Balkanlar, Ortadoğu çerçevesinde su ve enerji politikamızın netleşmesini gerektiriyor. Eğer Türkiye, Kafkaslar’da ve Ortadoğu’da su, enerji politikası ve güvenliği beraber almadığı zaman, salt 4-5 bin gerilla veya 10 bin gerilla veya isyancı veya terörist, adına ne derseniz deyin ama bu çerçevede olayı görmeye çalıştığınız sürece yanlış bir politikaya sahip olursunuz.” Sürecin artık aktörü olmak istediklerini ifade eden DTP’li Kaplan, Meclisin, bu sürecin çözümüne katkı yapabileceğini dile getirdi.


Yemine sadık kal


AKP Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, DTP’li Hasip Kaplan’a sözlerine tepki gösterek, “Meclis’te herkesin yeminine sadık kalması gerekir. Terör örgütü PKK ile arasındaki mesafeyi çok açık belirtmeyen, ’PKK bir terör örgütüdür’diyemeyen veya demeyenlerin, Meclis’te bir çözüm bulma arayışları inandırıcı olmaz”  dedi. AKP’li Özcan, barışcı çözümün ancak terör örgütünün silah bırakmasıyla olacağını ifade ederken, DTP’li Kaplan’ın, “Özal kadar yürekli olmak yeter” diye laf atması üzerine, Türkiye’nin bölünmesine, bir terör örgütü tarafından tehdit edilmesine müsaade etmelerinin mümkün olmayacağını kaydetti.


Ülkeyi bölme niyetleri


CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise, Kaplan’ın “Mecliste bu konuyu çözelim” dediğini ifade ederek, “Ama kendisine göre siyasi hesaplarla, ülkeyi bölme hesaplarıyla eline silah alıp, bizim insanımızı şehit edenlerle ancak silahla başa çıkabilirsiniz” diye konuştu. CHP’li Özyürek’in, Türkiye’de ırk ve mezhebe göre ayrım yapılmadığını, ancak konuyu terör örgütünün, “Türkiye’de Türk-Kürt ayrımı yapılıyor” diye gündeme getirdiğini anlatırken, araya girerek laf atan DTP’li Kaplan, “Daha düne kadar Kürt yok... Bize kart-kurt diyordunuz” ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok: